6 vragen over tekst laten corrigeren

Veel mensen hebben vragen over het laten corrigeren van teksten:

  1. Kan ik überhaupt teksten laten corrigeren
  2. Waar kan ik tekst laten corrigeren
  3. Is het echt nodig
  4. Kan ik niet volstaan met spellingcontrole
  5. Wat kost tekst corrigeren
  6. Is er verschil tussen corrigeren, redigeren en herschrijven

Vraag 1: Kan ik überhaupt tekst laten corrigeren

Zeker kan dat. Er zijn veel tekstbureaus die niet alleen teksten schrijven maar ook teksten corrigeren die door andere mensen zijn geschreven. Het gaat lang niet altijd om ingewikkelde stukken. Sterker, wij krijgen vaak relatief korte, maar wel belángrijke brieven om te corrigeren. Bijvoorbeeld een sollicitatiebrief of een brief naar een rechtbank of overheidsinstantie. Daar wil je goed voor de dag komen en een brief sturen zonder spelfouten. Natuurlijk kan je ook lastiger schrijfsels willen laten corrigeren: een verslag, scriptie, memo’s, artikelen of de teksten voor je website.

6 vragen over tekst laten corrigeren

Vraag 2:  Waar kan ik teksten laten corrigeren

Zoals gezegd zijn er nogal wat tekstbureaus die je tekst graag willen controleren. Als je op Google zoekt zul je een grote keuze te zien krijgen. Maar hoe kies je voor een bepaald bureau? Het beste stuur je naar meerdere tekstbureaus een mailtje en stuur je de te corrigeren tekst mee. Zo krijg je meteen een aantal offertes.

Niet alleen de prijs speelt een rol bij je keuze; de kwaliteit en waarschijnlijk ook de snelheid waarmee de corrector werkt zijn belangrijk. Gaat het om een groter werk zoals een manuscript, of om terugkerende werkzaamheden, dan is de manier van samenwerken ook heel belangrijk. Even bellen is daarom ook een goede optie; je merkt dan snel genoeg of je met een prettig tekstbureau hebt te maken, met iemand die je ligt.

Vraag 3: Is het echt nodig mijn tekst te laten corrigeren

Ja, meestal wel. Het ligt er natuurlijk aan wie je tekst gaat lezen en hoe goed jouw Nederlands is. Heb je teksten gemaakt, of door AI laten maken, voor op je website? Dan is het wel belangrijk dat die teksten goed zijn, zonder fouten, met lekker leesbare zinnen en passend bij jou en je website. Een sollicitatiebrief moet zonder fouten zijn, een verslag voor het hele bedrijf ook en eigenlijk geldt dit voor alle teksten buiten de familiekring.

Denk je dat je het zelf al helemaal goed doet? Neem de proef eens op de som en laat een korte tekst nakijken bij de Schrijverije. Is je tekst helemaal ok? Dan laten we je dat gewoon weten want we zitten niet op onnodig werk te wachten en willen jou geen geld laten betalen voor correcties die eigenlijk niet nodig zijn.

Vraag 4: Kan ik niet volstaan met spellingcontrole

Soms wel, soms niet. Ook hier geldt weer de vraag hoe belangrijk jouw tekst is. Niet van het grootste belang? Dan volstaat spellingcontrole. Lezen veel mensen jouw tekst? Dan volstaat spellingcontrole niet. Hoewel de spellingscontrole steeds beter wordt, is het zeker niet 100% betrouwbaar. Er worden nog regelmatig d en t fouten over het hoofd gezien en de zinsbouw wordt (vrijwel) helemaal niet gecorrigeerd.

Vraag 5: Wat kost tekst corrigeren

De kosten voor het corrigeren van een tekst zijn natuurlijk verschillend per bureau. Daarom is het aanvragen van meerdere offertes altijd goed om te doen.

Wij kunnen wel meer vertellen over de tarieven van de Schrijverije. Zo hanteren wij vrijwel nooit een woordprijs maar een uurtarief. Daarbij laten we je altijd exact weten wat de kosten zullen zijn. Het minimumtarief is €30 (2024) en daarvoor kan je een tekst van 1 tot 2 pagina’s laten corrigeren. Voor het dubbele heb je zo’n 5 pagina’s. Een en ander hangt ook af van de kwaliteit van jouw tekst. Moeten we veel werk doen, of zijn er niet zoveel foutjes? Je krijgt in ieder geval altijd een vrijblijvende offerte.

Voor grote opdrachten, zoals het corrigeren van een boek, gelden bij ons weer andere, aantrekkelijke tarieven.

Vraag 6: Is er verschil tussen corrigeren, redigeren en herschrijven

Er is een verschil tussen corrigeren, redigeren en herschrijven van teksten:

  • Corrigeren: er wordt alleen gekeken naar spelling
  • Redigeren: er wordt gekeken naar spelling en zinsbouw
  • Herschrijven: er wordt een nieuwe, betere tekst geschreven

De Schrijverije doet niet aan corrigeren van een tekst als de zinnen niet goed lopen. Je hebt bij ons dus feitelijk altijd te maken met redigeren. We willen geen ‘slechte’ tekst terugsturen waarin wel de spelling is nagekeken, maar de zinnen nog steeds niet lekker lopen. Dit kost je overigens niets extra.

Tekst herschrijven doen we ook. We steken je tekst dan in een heel nieuw jasje. Alle informatie staat nog steeds in je tekst, en ook je schrijfstijl wordt behouden, voor zover mogelijk natuurlijk. Dit kost meestal iets meer tijd en dus ook iets meer geld. Onze tarieven zijn ook dan nog steeds heel aantrekkelijk!

Heb je nog andere vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Sonja Schwedersky, 4 maart 2024

Reacties zijn gesloten.