Parabel

Jouw verhaal in boekvorm met foto’s en documenten

Wat is er mooier dan je verhaal in een echt boek? Een mooi document voor de kinderen, kleinkinderen, vrienden en kennissen. En natuurlijk fantastisch om zelf in handen te hebben. Een Parabel is een mooi vormgegeven boekje met jóuw verhaal en jóuw foto’s en documenten.
Ook geweldig voor de werknemers van je bedrijf. Een Parabel als jubileumuitgave of een terugblik op het verleden, een verhaal over de groei van het bedrijf. Onderaan deze pagina zie je een paar mooie voorbeelden van Parabels die we al schreven.

De Schrijverije helpt je graag deze droom te realiseren. Wij komen bij je thuis of op kantoor om je verhalen te horen en de foto’s en documenten te bekijken. Wij maken er vervolgens een mooi boek van: erg leuk om je gasten cadeau te doen tijdens een jubileum of verjaardag.

Hoe werkt het?

Wij maken een afspraak om bij je thuis of op kantoor op bezoek te komen. Tevoren heb je al foto’s of andere documenten (bijvoorbeeld krantenknipsels) uitgezocht aan de hand waarvan jij je verhaal vertelt. De documenten die in de Parabel komen scan je in en stuur je naar ons. Lukt dat niet dan kunnen wij ze ook voor je inscannen.

Natuurlijk bepaal je helemaal zelf waarover je wil vertellen. Dat kan van alles zijn: verhalen uit je jeugd, over een bijzondere vriendschap, over je huwelijk, kinderen of over een groot (zakelijk) succes. Helaas zijn er ook nare verhalen te vertellen, maar ook die zijn de moeite waard en vaak extra bijzonder.

Tijdens het maximaal drie uur durende gesprek kan je over 5 tot 6 documenten vertellen. Het gesprek nemen wij op zodat we goed kunnen luisteren en eventueel vragen kunnen stellen en niet zijn afgeleid door het maken van aantekeningen. Na afloop van het gesprek gaan wij aan de slag om er een prachtig geheel van te maken.

Inhoud Parabel:

 • 5 of 6 pagina’s met een foto
 • Circa 5000 woorden tekst
 • De Parabel heeft ongeveer 40 tot 50 pagina’s
 • Standaard uitvoering qua lay-out, lettertype, kleuren en voor- en achterflap

We leveren je tweemaal de tekst waarop je commentaar mag leveren waarna we de tekst aanpassen. Uiteindelijk laten wij een proefdruk maken en komen daarna bij je langs voor een tweede ontmoeting. Je kunt dan de proefdruk bekijken en eventueel aangeven wat je nog wilt veranderen. Wij passen de proefdruk aan waarna het boek gereed is. Je krijgt de eerste Parabel natuurlijk van ons!

De kosten

Bij de Schrijverije kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Je weet vooraf precies wat de kosten zijn van jouw Parabel. Wij rekenen namelijk met vaste tarieven waarbij alles inclusief is.  

Het maken van jouw Parabel kost €1250,= incl. BTW. Hiervoor krijg je:

 • Eerste bezoek bij je thuis
 • Gesprek van maximaal 3 uur aan de hand van maximaal 6 foto’s/documenten
 • Eventueel inscannen van de foto’s/documenten
 • Uitwerken van het gesprek naar tekst inclusief twee correctierondes
 • Opmaak van het boek (foto’s en tekst indelen)
 • Proefdruk
 • Tweede bezoek bij je thuis
 • Doorvoeren van eventuele wijzigingen van de proefdruk
 • Eindresultaat: jouw Parabel

Er zijn verder geen bijkomende kosten, ook de reiskosten zijn inclusief. De helft betaal je vooruit (€625) en de andere helft als we de proefdruk gereed hebben.

Privé of openbaar en het auteursrecht

Je kiest zelf of je een privédruk wilt laten maken of je boek openbaar wilt maken. Kies voor privé? Dan kan alleen jij jouw Parabel bestellen.
Kies je voor openbaar? Dan regelen wij een ISBN-nummer en komt je boek in de verkoop. Iedereen kan dan jouw boek bij ons bestellen of op de pagina van boekenbestellen.nl.

Goed om te weten: het auteursrecht van jouw Parabel blijft bij de Schrijverije. Immers, wij hebben de Parabel geschreven! Als je kiest voor een privé-uitgave doen we verder niets met jouw Parabel, afgezien van een mooie foto op onze website.

Aanschaffen van Parabels

Je boek is klaar, je bent helemaal tevreden en nu wil je meer exemplaren hebben om uit te delen of misschien wel te verkopen. Je bestelt ze eenvoudig bij ons en krijgt ze thuis gestuurd.

Kosten: ca. €25 per Parabel (standaarduitvoering zoals hierboven beschreven). Bestel je meer Parabels, dan is vaak een korting mogelijk.

Meer verhalen, meer foto’s, meer tekst

Heb je niet genoeg aan 6 foto’s of documenten? Wil je meer vertellen? Dat kan. Voor elk huisbezoek en 5 foto’s en/of verhalen betaal je €750 extra.

Liever een interview via zoom of telefoon

Wil je geen bezoek aan huis of op kantoor? We kunnen je ook interviewen via Zoom (computer) of tijdens een telefoongesprek.

Wie maakt jouw Parabel?

Voor de Schrijverije werken meerdere tekstschrijvers. Twee daarvan maken de Parabels: Sonja en Sascha, hieronder lees je meer over deze schrijvers. Soms komen ze alleen bij je op bezoek maar vaak ook samen.

Sonja Schwedersky

Sonja (1963) is eigenaar en oprichter van de Schrijverije. Dat was in 2005, dus zij schrijft al heel lang. Daarnaast corrigeert zij ook teksten en boeken én geeft ze leiding aan het bedrijf. Sonja is ook componist en schrijft dus ook muziek.

Sascha Schwedersky

Sascha (1993), de zoon van Sonja, maatschappelijk werker en gewend gesprekken te voeren en interviews af te nemen. Daarnaast is Sascha ook een goede schrijver en werkt hij al meerdere jaren bij de Schrijverije. Hij heeft een boek op zijn naam staan over een periode uit zijn leven die bijzonder belangrijk voor hem was.

Voorbeeld Parabels

Kim is 44 jaar. Al op jonge leeftijd verloor zij haar ouders. Als 21-jarige stond zij er alleen voor. Kim is een echte doorzetter. Na haar studie bedrijfskunde startte zij een eigen bedrijf dat inmiddels is uitgegroeid tot een keten met vier vestigingen. Er zijn er nog twee die binnenkort hun deuren zullen openen. Haar koffieshops met verkoop van schoenen en tassen zijn een enorm succes.
Omdat de tijd vliegt en alles steeds verandert, wil Kim graag het ontstaan en de groei van haar bedrijf vastleggen in een Parabel. Voor zichzelf, voor haar drie kinderen én voor de werknemers van het bedrijf. Zes schitterende foto’s, van de opening van haar eerste shop in hartje Groningen, tot de bouw van haar vestigingen in Den Haag en Amsterdam. De foto’s gaan vergezeld van verhalen over meevallers, tegenvallers en anekdotes. Het is heerlijk de verhalen van deze levenslustige vrouw te lezen.

Kees is een ras Amsterdammer en inmiddels 84 jaar oud. Hij heeft in zijn leven ontzettend veel meegemaakt. Kees is vier keer getrouwd en heeft uit deze huwelijken in totaal negen kinderen. Zijn eerste vrouw overleed op jonge leeftijd aan kanker. Zijn tweede vrouw kreeg, eveneens op vrij jonge leeftijd, een dodelijk ongeluk. Het huwelijk met zijn derde vrouw liep op de klippen en er volgde een echtscheiding. De vierde en laatste vrouw van Kees is een jaar geleden overleden. Aan de hand van 4 foto’s van zijn echtgenotes en 9 foto’s van zijn kinderen vertelt Kees zijn levensverhaal. Een verdrietig verhaal maar vol humor verteld.

Greet is 76 jaar en heeft een rijk leven achter de rug. Bij haar is recent borstkanker met uitzaaiingen geconstateerd. Zij heeft niet lang meer te leven. Greet wil heel graag iets waardevols nalaten aan haar kinderen en kleinkinderen. Zij heeft tien foto’s uitgezocht van de mensen en momenten in haar leven die belangrijk waren. Een foto van haar eigen ouders, van haar huwelijksdag met haar man Peter, foto’s van haar vier kinderen, en een foto van haar beste vriendin Riet. Ook koos zij voor een foto van zichzelf als 34-jarige vrouw in de bakkerij. Peter en Greet hebben meer dan 35 jaar samen een bakkerij gehad. De negende foto toont hoe Peter en Greet in Amerika zijn en de tiende en laatste foto is de familiefoto waarop zij en haar man met alle kinderen en kleinkinderen zijn te zien. Deze foto is genomen bij hun vijftigjarig huwelijksfeest. Bij elke foto vertelt Greet een mooi verhaal.

Greet van Dongen – Mijn leven in verhalen en foto’s

Amira is een vluchteling. In 2015 kwam zij, samen met haar ouders en twee broers, naar Nederland en was toen 14 jaar oud. Het was een moeilijke periode voor Amira waarin zij zich moest aanpassen aan een haar volkomen vreemde cultuur. Aan de hand van tien foto’s vertelt Amira hoe het was om hier naar school te gaan, hoe het was haar oma in Afghanistan achter te laten en hoe zij hier uiteindelijk gelukkig werd.

Amira Nazari – Van Afghanistan naar Nederland

Reacties zijn gesloten.