Parabel

Onze nieuwste Parabel (februari 2024, privé-uitgave over de jeugd van Piet Vrolijks)

Jouw verhaal in een boek

Wat is er mooier dan je verhaal in een echt boek? Een mooi document voor de kinderen, kleinkinderen, vrienden en kennissen. En natuurlijk fantastisch om zelf in handen te hebben. Een Parabel is een mooi vormgegeven boekje met jóuw verhaal + 5 afbeeldingen (foto’s of documenten). Ook heel troostend en waardevol als gedenkboek bij overlijden of als gedenkboek over ziekte.

Een Parabel is ook geweldig voor de werknemers van je bedrijf. Een mooie jubileumuitgave of een terugblik op het verleden, een verhaal over de groei van het bedrijf. Onderaan deze pagina zie je een paar voorbeelden van Parabels die we al schreven.

De Schrijverije helpt je graag deze droom te realiseren. Wij komen bij je thuis of op kantoor om je verhalen te horen en de foto’s en documenten te bekijken. Wij maken er vervolgens een mooi boek van: erg leuk om je gasten cadeau te doen tijdens een jubileum of verjaardag.

Hoe werkt het?

We komen bij je op bezoek om je verhalen te horen. Dat gesprek nemen we op. We kunnen je ook via Teams of per telefoon interviewen. De documenten die in de Parabel komen scan je in en stuur je naar ons. Lukt dat niet dan kunnen wij ze ook voor je inscannen. Na afloop van het gesprek gaan wij aan de slag om er een prachtig boek van te maken.

Natuurlijk bepaal je helemaal zelf waarover je wil vertellen. Dat kan van alles zijn: verhalen uit je jeugd, over een bijzondere vriendschap, over je huwelijk, kinderen of over een groot (zakelijk, sportief) succes. Helaas zijn er ook nare verhalen te vertellen, maar ook die zijn de moeite waard en vaak extra bijzonder.

Inhoud Parabel:

 • 5 pagina’s met afbeelding (kleur)
 • Circa 5000-8000 woorden tekst
 • De Parabel heeft ongeveer 40 tot 70 pagina’s
 • Standaard uitvoering qua lay-out, lettertype, kleuren (keuze uit 4 varianten) en voor- en achterflap

We leveren je tweemaal de tekst waarop je commentaar mag leveren waarna we de tekst aanpassen. Daarna krijg je de proefdruk van je boek en kunnen we nog laatste aanpassingen doen.

De kosten

Bij de Schrijverije kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Je weet vooraf precies wat de kosten zijn van jouw Parabel. Wij rekenen namelijk met vaste tarieven waarbij alles inclusief is.  

Het maken van jouw Parabel kost €349,= incl. BTW. Hiervoor krijg je:

 • Interview(s)
 • Eventueel inscannen van de foto’s/documenten
 • Uitwerken van het gesprek naar tekst inclusief twee correctierondes
 • Opmaak van het boek (foto’s en tekst indelen)
 • Proefdruk
 • Doorvoeren van eventuele wijzigingen van de proefdruk
 • Eindresultaat: jouw Parabel

Er zijn verder geen bijkomende kosten. Er dient vooraf te worden betaald.
Voor interviews op locatie kan reiskostenvergoeding worden gevraagd, afhankelijk van de afstand.

Aanschaffen van Parabels

Je boek is klaar, je bent helemaal tevreden en nu wil je exemplaren hebben om uit te delen of te verkopen.

Kosten: €25 per Parabel (standaarduitvoering zoals hierboven beschreven). Soms is een korting mogelijk.
Bestellen kan via de website boekenbestellen.nl. Je krijgt daar (als je dat wil) een mooie pagina die je via social media kunt delen. Klik hier voor een voorbeeld van zo’n pagina.
Je kunt ook via de Schrijverije bestellen en krijgt dan een leuke korting.
We zijn bezig met een variant met zachte kaft (pocketuitvoering), die goedkoper in aanschaf is maar natuurlijk een iets minder luxe uitstraling heeft.

Het auteursrecht

Goed om te weten: het auteursrecht van jouw Parabel blijft bij de Schrijverije. Immers, wij hebben de Parabel geschreven.

Meer verhalen, meer foto’s, meer tekst

Heb je niet genoeg aan 5 foto’s of documenten? Wil je meer vertellen? Dat kan. We maken graag een passende offerte op maat.

Wie maakt jouw Parabel?

Voor de Schrijverije werken meerdere tekstschrijvers. Twee daarvan maken de Parabels: Sonja en Sascha, hieronder lees je meer over deze schrijvers. Soms komen ze alleen bij je op bezoek maar vaak ook samen.

Sonja Schwedersky

Sonja (1963) is eigenaar en oprichter van de Schrijverije. Dat was in 2005, dus zij schrijft al heel lang. Daarnaast corrigeert zij ook teksten en boeken én geeft ze leiding aan het bedrijf. Sonja is ook componist en schrijft dus ook muziek.

Sascha Schwedersky

Sascha (1993), de zoon van Sonja, maatschappelijk werker en gewend gesprekken te voeren en interviews af te nemen. Daarnaast is Sascha ook een goede schrijver en werkt hij al meerdere jaren bij de Schrijverije. Hij heeft een boek op zijn naam staan over een periode uit zijn leven die bijzonder belangrijk voor hem was.

Voorbeeld Parabels

De kunsten van Ed Wennink
In deze Parabel vertelt Ed over zijn werk als componist en schilder, zijn liefhebberijen film en schrijven en over zijn veelbewogen leven.

Kim is 44 jaar. Al op jonge leeftijd verloor zij haar ouders. Als 21-jarige stond zij er alleen voor. Kim is een echte doorzetter. Na haar studie bedrijfskunde startte zij een eigen bedrijf dat inmiddels is uitgegroeid tot een keten met vier vestigingen. Er zijn er nog twee die binnenkort hun deuren zullen openen. Haar koffieshops met verkoop van schoenen en tassen zijn een enorm succes.
Omdat de tijd vliegt en alles steeds verandert, wil Kim graag het ontstaan en de groei van haar bedrijf vastleggen in een Parabel. Voor zichzelf, voor haar drie kinderen én voor de werknemers van het bedrijf. Zes schitterende foto’s, van de opening van haar eerste shop in hartje Groningen, tot de bouw van haar vestigingen in Den Haag en Amsterdam. De foto’s gaan vergezeld van verhalen over meevallers, tegenvallers en anekdotes. Het is heerlijk de verhalen van deze levenslustige vrouw te lezen.

Kim de Vries – Van shop tot keten, 20 jaar succesvol ondernemen

Kees is een ras Amsterdammer en inmiddels 84 jaar oud. Hij heeft in zijn leven ontzettend veel meegemaakt. Kees is vier keer getrouwd en heeft uit deze huwelijken in totaal negen kinderen. Zijn eerste vrouw overleed op jonge leeftijd aan kanker. Zijn tweede vrouw kreeg, eveneens op vrij jonge leeftijd, een dodelijk ongeluk. Het huwelijk met zijn derde vrouw liep op de klippen en er volgde een echtscheiding. De vierde en laatste vrouw van Kees is een jaar geleden overleden. Aan de hand van 4 foto’s van zijn echtgenotes en 9 foto’s van zijn kinderen vertelt Kees zijn levensverhaal. Een verdrietig verhaal maar vol humor verteld.

Kees de Jong – Mijn vrouwen en kinderen

Greet is 76 jaar en heeft een rijk leven achter de rug. Bij haar is recent borstkanker met uitzaaiingen geconstateerd. Zij heeft niet lang meer te leven. Greet wil heel graag iets waardevols nalaten aan haar kinderen en kleinkinderen. Zij heeft tien foto’s uitgezocht van de mensen en momenten in haar leven die belangrijk waren. Een foto van haar eigen ouders, van haar huwelijksdag met haar man Peter, foto’s van haar vier kinderen, en een foto van haar beste vriendin Riet. Ook koos zij voor een foto van zichzelf als 34-jarige vrouw in de bakkerij. Peter en Greet hebben meer dan 35 jaar samen een bakkerij gehad. De negende foto toont hoe Peter en Greet in Amerika zijn en de tiende en laatste foto is de familiefoto waarop zij en haar man met alle kinderen en kleinkinderen zijn te zien. Deze foto is genomen bij hun vijftigjarig huwelijksfeest. Bij elke foto vertelt Greet een mooi verhaal.

Greet van Dongen – Mijn leven in verhalen en foto’s

Amira is een vluchteling. In 2015 kwam zij, samen met haar ouders en twee broers, naar Nederland en was toen 14 jaar oud. Het was een moeilijke periode voor Amira waarin zij zich moest aanpassen aan een haar volkomen vreemde cultuur. Aan de hand van tien foto’s vertelt Amira hoe het was om hier naar school te gaan, hoe het was haar oma in Afghanistan achter te laten en hoe zij hier uiteindelijk gelukkig werd.

Amira Nazari – Van Afghanistan naar Nederland

Op de Parabel zijn zowel onze algemene voorwaarden als onze algemene voorwaarden Parabel van toepassing.

Reacties zijn gesloten.