Boek laten nakijken

Een boek laten nakijken is áltijd nodig. Ook als je het Nederlands prima beheerst en vrijwel geen spelfouten maakt. Een boek is nou eenmaal een ding waarin we geen fouten willen zien. Mensen rekenen het de schrijver, de uitgever of redacteur aan. Laat ik één ding voorop stellen: fouten maken is menselijk. Ook in een boek. Maar juist daar wel graag zo beperkt mogelijk.

Waarom zijn fouten in een boek zo storend

Ik weet niet of het ooit is onderzocht maar ik kan er wel iets bij bedenken, vanuit mijn eigen ervaringen. Een fout in een boek staat slordig. Alsof er niet goed is gekeken en nagedacht. Alsof de lezer niet serieus wordt genomen, alsof er te weinig moeite is gedaan de lezer een zo perfect mogelijk boek te laten lezen. Een fout in een boek, of eigenlijk meerdere fouten, werkt dus averechts en naar mijn idee twee kanten op. Enerzijds krijgt de lezer het idee dat het boek niet professioneel is en anderzijds dat hij of zij niet serieus wordt genomen. En dat wil je dus niet als je een boek uitgeeft. Eén fout is trouwens niet zo erg, dat wordt door de lezer afgedaan als een drukfout of iets dat nu eenmaal kan gebeuren. Het negatieve gevoel begint pas bij meer fouten.

Tellen alle fouten even zwaar

Nee, zeker niet. Ergens een punt of komma teveel of te weinig vormt niet zo’n probleem. Als het eenmalig is. Dan kan het weggeschoven worden op die drukfout of menselijke fout. Ook fouten die heel veel voorkomen zijn niet zo’n probleem. Als er ergens erin staat als het  er in moet zijn. Of wel eens en weleens. Je moet een taalkundige zijn om die fouten te zien en de meeste lezers zijn dat niet.
Wel storend: taalfouten met d’s en t’s, slechte zinsbouw en verkeerde interpunctie (punten, komma’s, aanhalingstekens). Dat laatste, de interpunctie, vraagt doorgaans de meeste tijd van een redacteur.

Je boek laten nakijken? Vraag gewoon eens een vrijblijvende proefcorrectie en offerte aan!

Vrienden, kennissen en docenten

Je boek laten nakijken door een vriend, kennis of docent is een goed idee. Het maakt echter niet dat er geen professional meer naar hoeft te kijken. Waarom is het dan wel een goed idee? Om te beginnen is het altijd goed meerdere mensen je manuscript te laten lezen en fouten te laten corrigeren. Zo worden de meest storende fouten al opgespoord. Proeflezers kunnen ook heel goed naar je verhaallijn kijken en nagaan of je verhaal consistent is en geen onduidelijkheden bevat. En last but not least: hoe beter je manuscript, hoe minder je betaalt voor je boek laten nakijken bij de Schrijverije.

Wat kan je zelf doen als schrijver

Op het gebied van spelling kan je als schrijver al veel zelf doen. Een cursus Nederlands en/of een cursus schrijven volgen maar dat zijn tijdrovende dingen om te doen. En ze kosten geld. Op het internet kan je veel informatie vinden over spelling en ook over interpunctie. Lees die info voordat je begint met schrijven, vooral die over interpunctie. Zo kan je de dialogen in je boek meteen goed zetten (of bijna goed). De redacteur van de Schrijverije heeft dan meteen veel minder uren nodig om je boek na te kijken. Laat je manuscript nakijken door meerdere vrienden en bekenden. Ze halen er allemaal nog foutjes uit.

Maar ik denk dat ik het wél zelf kan

Tja, dat zien we ook vaak. En dat mag je denken en je mag je boek uitgeven zonder redactie door een professional. Zeker als je dat in eigen beheer gaat doen.

Wat zien wij zoal voorbij komen:

 • Schrijvers die denken dat ze perfect schrijven waarna we vrijwel elke zin moeten aanpassen
 • Schrijvers die denken dat ze niet zo goed schrijven waarna we met moeite nog een paar fouten kunnen vinden
 • Alles daar tussenin

Wat kost boek laten nakijken

Een boek laten nakijken kost best veel geld. Een redacteur is er nou eenmaal lang mee bezig. En natuurlijk is het simpelweg zo dat nakijken van een dik boek meer tijd, en dus geld, kost dan een dun.

De meeste redacteuren hanteren een woordprijs. We maken een rekensommetje voor een manuscript dat 50.000 woorden telt.

 • Woordprijs 2 cent x 50.000 = €1000
 • Woordprijs 2,5 cent x 50.000 = €1250
 • Woordprijs 3 cent x 50.000 = €1500

Daar komt doorgaans nog 21% btw bij.

Kosten boek laten nakijken bij de Schrijverije

Bij de Schrijverije werkt het anders. Wij rekenen met een uurtarief (€65 per uur, 2024). Om de benodigde hoeveelheid tijd te berekenen maken we een vrijblijvende en kosteloze proefcorrectie. We bekijken dan hoeveel woorden we in een uur kunnen verwerken, en dat is dus helemaal afhankelijk van de kwaliteit van jouw manuscript.

 • Er moet echt heel veel worden aangepast. We kunnen niet meer dan 2000 woorden per uur verwerken en hebben dus 25 uur nodig: 25 x €65 = €1625. We bieden de correctie aan voor €1500.
 • Er is best veel te doen maar kunnen 3000 woorden per uur redigeren: 16 x €65 = ca €1000
 • Je manuscript is goed voorbereid. Er moet wel het een en ander worden aangepast maar we kunnen heel goed doorwerken: 4000 woorden per uur. Kosten ca €750
 • NB: bij ons betaal je géén btw! Dat scheelt je al snel een paar honderd euro

Je ziet in het voorbeeld hierboven dat je boek goed voorbereiden, laten nakijken door vrienden en kennissen zeker de moeite waard is. Wij hebben dan veel minder te doen en het laten nakijken van je boek is aanmerkelijk goedkoper.

Andere voordelen van boek laten redigeren bij de Schrijverije:

 • Een fijne samenwerking waarbij je ons steeds kunt appen, bellen en mailen
 • We denken ook met je mee over uitgeven, de tekst op de achterflap en het ontwerp van de omslag
 • Gratis proefexemplaar van je boek als je via ons een vrijblijvend account aanmaakt bij Pumbo (óók als wij je boek niet nakijken!)
 • Je boek + verkooplink op onze website. Een nieuwe website met meer ruimte voor boeken staat in de planning

Geen zin, tijd of mogelijkheid zelf een boek te schrijven? Wij kunnen het ook voor je doen. Informeer naar de mogelijkheden en kijk ook eens naar de Parabel.

gedenkboek bij overlijden

Je boek laten nakijken? Vraag gewoon eens een vrijblijvende proefcorrectie en offerte aan!

Sonja Schwedersky, 1 maart 2024

Reacties zijn gesloten.