Een gedenkboek over ziekte is een bijzondere en emotionele manier om herinneringen vast te leggen aan een bijzondere periode. Het idee achter een gedenkboek is om een tastbare herinnering te creëren, gevuld met verhalen en eventueel foto’s. In tijden van ziekte kan zo’n boek een bron van troost en bemoediging zijn. Zowel voor de persoon die ziek is als voor zijn of haar dierbaren. Bij de Schrijverije kan je zo’n boekje laten schrijven: de Parabel.
Je ziekte ‘in de kast zetten’
Voor veel mensen is het maken van een gedenkboek over ziekte ook een manier om afscheid te nemen van de ziekte, of om het ziek zijn een plek te geven.
Ben je helemaal beter, dan kan je zo’n periode van ziek zijn afsluiten met een gedenkboek en het letterlijk in de kast zetten.
Moet je verder leven met een chronische ziekte, dan kan het schrijven erover therapeutisch werken. Het kan ook heel handig zijn om zo’n boekje aan je geliefden, familie en vrienden te laten lezen. Zo weten ze beter wie je bent, wat je doormaakt of hebt doorgemaakt en hoef je je verhaal niet steeds opnieuw te vertellen.
Ervaringsdeskundige die anderen helpt
Ook een reden voor mensen om hun ziekte-verhaal op papier te (laten) zetten: anderen helpen. Als je ziek bent, dan kom je bij de dokter en in het ziekenhuis. Je gaat lezen over je ziekte. En dan merk je dat je niet de enige bent. Heel veel mensen hebben een ziekte, miljoenen mensen. Toch is jouw verhaal altijd uniek. Jij hebt dingen meegemaakt die anderen niet meemaken, je hebt leren omgaan met je ziekte, misschien nieuwe recepten bedacht voor een dieet, of andere dingen geleerd. Die dingen delen met anderen, vooral met mensen die dezelfde ziekte hebben, is heel fijn en geeft steun.
Laat jouw verhaal anderen tot steun zijn!
Hoe ziet een gedenkboek bij ziekte eruit
Hoe jouw gedenkboek eruit ziet mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Je kunt een chronologisch verhaal vertellen. Je kunt alleen over ziekenhuisopnames en medicatie vertellen, of juist meer filosofisch te werk gaan.
Ook mooi: je ziekteproces beschrijven aan de hand van thema’s. Wat deed je ziekzijn met je relatie? Met je kinderen, ouders en vrienden? Met je werk, sport, hobby en andere facetten van je leven? Een gedenkboek over je ziekte hoeft niet per se zwaar te zijn. Je kunt ook anekdotes vertellen of focussen op de mooie momenten. Of je er foto’s bij wilt plaatsen beslis je ook zelf.
Wat kost een gedenkboek over ziekte
De kosten van de gedenkhoek hangen af van verschillende factoren. Kan je het zelf maken, dan zal het weinig kosten. De meeste mensen kunnen dat echter niet. Een mooi verhaal schrijven is niet eenvoudig. Wat heb je minimaal nodig:
- Een schrijver
- Een vormgever
- Een drukker
De kosten die gepaard gaan met deze hulp hangen onder meer af van hoe de lengte van jouw verhaal. Het is logisch dat een verhaal van 5000 woorden veel sneller klaar is dan van 50.000 woorden. De vormgever heb je nodig om het manuscript (tekst en eventueel afbeeldingen) mooi vorm te geven en om een omslag voor je boekje te ontwerpen. De drukker tenslotte zorgt dat jouw boekje daadwerkelijk wordt geproduceerd.
Alles in één: de Parabel
Bij de Schrijverije kan je kiezen voor alles in één: schrijver, vormgever en drukker. Je kiest dan voor de Parabel. Een mooi, chic boekje in de kleuren bruin, blauw, groen of lila met gouden opdruk. Je wordt geïnterviewd, schrijft eerst zelf of spreekt je tekst in.
Tegen een vast, voordelig tarief! Het laten maken van een gedenkboekje van maximaal 8000 woorden en 5 afbeeldingen kost bij ons €349. Alles inclusief. Daarna koop je de boekjes voor €25 per stuk. Prijzen 2024.
Natuurlijk kan je ook over tal van andere onderwerpen een Parabel laten maken: bij overlijden, over een groot succes, als jubileumboek voor een huwelijk, voor je bedrijf, over je hobby en over al je andere verhalen!