Teksten laten nakijken

Is het duur? Is het nodig en waar kan ik het laten doen? Teksten laten nakijken is voor veel mensen een grote uitkomst. In dit blog vertellen we waarom, wat het kost, om welke teksten het kan gaan en waar je ze kan laten nakijken.

Waarom teksten laten nakijken

Goed voor de dag komen is de meest gehoorde reden voor het laten nakijken van teksten. Of het nu om teksten op je website gaat, een brief of verslagen op je werk. Zodra andere mensen lezen wat jij hebt geschreven volgt een oordeel over je schijfwerk, bewust of onbewust. Is de tekst saai? Dan ben jij dat misschien ook wel. Slordig, veel fouten gemaakt? Ook dat zal niet snel tot positieve oordelen leiden. Super vervelend natuurlijk als je het vertrouwen van klanten wil wekken, een bepaalde baan wilt hebben of serieus wil worden genomen door je collega’s.

Hoe kies je een redacteur

Een redacteur is iemand die teksten redigeert, met andere woorden je teksten nakijkt. Een redacteur wordt ook wel een corrector of copywriter genoemd. Het internet staat vol tekstbureaus, dus het kan lastig zijn er eentje uit te kiezen. Het beste vergelijk je er een paar, zowel qua kosten als persoonlijke klik. Een prettige samenwerking is immers ook altijd belangrijk. En de doorlooptijd ook; je wilt niet weken hoeven wachten voordat jouw brief, verslag of boek is nagekeken. Vraag offertes aan, mail en bel op, dan weet je snel genoeg of het tekstbureau voldoet aan je verwachtingen.

Wat kost teksten laten nakijken

De kosten van het laten nakijken van tekst variëren. Natuurlijk is de lengte van de tekst belangrijk, maar daarnaast ook het tarief van de redacteur. Die loopt flink uiteen: van €50 tot €150 of meer per uur. Dat tarief zegt lang niet altijd alles, want een goedkope redacteur werkt misschien veel langzamer of het werk wordt niet goed gedaan. Een dure hoeft trouwens ook niet per definitie geweldig werk af te leveren.

Er zijn ook redacteuren die een woordprijs rekenen, bijvoorbeeld acht cent per woord. Dat doen we bij de Schrijverije meestal niet omdat de ene tekst nu eenmaal de andere niet is. Een goede schrijver zou teveel te betalen, een minder goede te weinig.

Vraag dus altijd meerdere offertes aan! De Schrijverije geeft je altijd een vrijblijvende offerte, zodat je achteraf niet voor verrassingen kan komen te staan. Ons uurtarief (2024) is €65 en je betaalt geen btw. Dat scheelt al snel tientallen en soms honderden euro’s.

Hoe werkt het

Heb je een redacteur gevonden dan spreken jullie af hoe het corrigeren zal worden vormgegeven. Wil je alleen een controle op spelling of ook op zinsbouw? Misschien wil je dat de hele tekst wordt herschreven, ook dat kan. Je krijgt je oude tekst terug voorzien van de aanpassingen in rood, en meestal ook een ‘schoon’ exemplaar, gereed voor gebruik. Je kunt natuurlijk altijd andere afspraken maken.

Heb je zelf teksten gemaakt, misschien met hulp van AI, dan kan de Schrijverije je helpen je teksten aan te passen zodat ze volledig bij je (bedrijf) passen.

Welke teksten kan je laten nakijken

In principe kan je elke tekst laten nakijken, groot of klein. Echter, sommige teksten vragen meer kennis van het onderwerp dan gemiddeld. De Schrijverije bijvoorbeeld is gespecialiseerd in juridische teksten en in teksten met betrekking tot de zorg. Medische teksten kunnen we ook doen, maar we beschikken niet over specialistische kennis. We bestaan al sinds 2004 en hebben in die jaren vrijwel alle onderwerpen wel voorbij zien komen. Niet veel is ons dus te gek.

Misschien wil je elke week je memo’s naar collega’s laten controleren, heb je een boek geschreven dat moet worden geredigeerd, nieuwe teksten voor je website geschreven of gaat het om een gevoelig stuk naar personeelsleden. Het kan allemaal.

Sonja Schwedersky, 6 maart 2024

Reacties zijn gesloten.