Herschrijven van AI-gegenereerde teksten

Er zijn steeds meer mogelijkheden om met behulp van kunstmatige intelligentie teksten te produceren. Chatbots, contentgeneratoren en andere geautomatiseerde systemen waaronder AI (Artificiële Intelligentie) bepalen mede hoe onze communicatie op papier eruit ziet. Super handig natuurlijk, en ook voordelig want teksten laten schrijven door een mens kost meestal geld. Je kunt dus zonder dat het je iets kost je website van teksten voorzien, een brief schrijven of een andere tekst produceren. Of toch niet?

De Schrijverije kan de ruwe diamant van AI polijsten tot een glanzend kunstwerk!

Voordelen en nadelen van teksten van AI

Met AI kan je in een handomdraai een prima tekst maken. De snelheid en efficiëntie waarmee wordt gewerkt is onverslaanbaar. Binnen een paar seconden heb je een mooie tekst van 500 of 1000 woorden die relevant is en vrijwel foutloos. 
De vraag is echter of de tekst die je krijgt helemaal aansluit bij jouw wensen.

Er is iets wat AI nog niet helemaal onder de knie heeft: de kunst van menselijke nuance en creativiteit. De subtiele menselijke touch die nodig is om een tekst echt tot leven te brengen, ontbreekt. Of de tekst is te moeilijk voor de beoogde lezer. Daarbij weet AI ook niet precies of en hoeveel alinea’s je wil, ontbreken de kopjes meestal en wordt ook niets gedaan aan SEO.

Jouw persoonlijke AI-teksten

Het (laten) herschrijven van AI gegenereerde teksten zorgt ervoor dat de teksten volledig aansluiten bij je wensen. AI is geprogrammeerd om objectief en feitelijk te zijn, maar het mist de finesse die een mens kan toevoegen.

Waarop kan je teksten van AI laten aanpassen:

 • Moeilijkheidsgraad (minder moeilijke woorden, kortere zinnen)
 • Herstellen van fouten
 • Toevoegen info die AI niet heeft
 • Implementeren van SEO
 • Originaliteit
 • Verwijderen van overbodige informatie en details
 • Kernboodschap verduidelijken
 • Schrijfstijl; formeler of juist minder formeel, grappig, luchtig
 • Doelgroep; de toon afstemmen op de verwachtingen van het leespubliek

Teksten die AI maakt zijn vaak moeilijk. Lange volzinnen, lastige woorden waardoor het lezen van de tekst niet voor iedereen even gemakkelijk is. AI zal de tekst schrijven met behulp van informatie die hij kan vinden op het internet. Misschien heb jij informatie die daar niet is te vinden. Daarnaast kan AI ook gewoon fouten maken, omdat hij verkeerd is geïnformeerd en ook spelfouten komen nog weleens voor.

Is jouw tekst bedoeld om een bepaalde kernboodschap over te brengen, dan kan overbodige informatie die kernboodschap vertroebelen.

Voor goede tekst op internet geldt dat hij moet passen bij de lezer. Bij het niveau en de interesse van de lezer én hij of zij moet in jouw teksten de informatie kunnen vinden waarnaar wordt gezocht. Tenslotte kan je met een tekst ook iets van jezelf laten zien, wie je bent en waar je voor staat.

Herschrijven is voordeliger

AI teksten herschrijven is bij de Schrijverije doorgaans voordeliger dan het schrijven van hele nieuwe teksten. Het kost ons namelijk minder tijd: alle informatie is al door AI verzameld zodat wij internet niet hoeven te raadplegen of lange interviews met jou hoeven te houden. Er ligt meestal een goed leesbaar verhaal waarmee we aan de slag kunnen.

Wij combineren AI en Mens om tot de beste teksten te komen:

 • Door AI gegenereerde teksten
 • Informatie die jij aanlevert
 • Onze kennis, ervaring en creativiteit

Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Sonja Schwedersky, 16 februari 2024

Reacties zijn gesloten.