Een pakket versturen

Met Sinterklaas en Kerst in aantocht, in coronatijd, zullen veel mensen kiezen voor een pakket versturen naar vrienden en familie. Een leuk cadeautje naar kinderen, kleinkinderen, vrienden en kennissen. Als je nog nooit een pakket hebt verstuurd, dan kan je met een boel vragen worden geconfronteerd. Wat kost het versturen van een pakketje, waar kan je een pakket inleveren, hoe lang duurt het voor je pakket wordt bezorgd en andere vragen. Hoe verpak en verstuur je een pakketje, wat mag wel en wat mag niet? In dit blog vertellen we je simpel en duidelijk hoe je een pakket verstuurt. We kiezen voor verzenden met PostNL. Er zijn natuurlijk nog een heleboel andere pakketdiensten maar PostNL kennen we allemaal. Er zijn veel servicepunten waar je je pakketje kunt inleveren en de bezorging is prima. Wereldwijd.

pakket versturen

Je pakketje inpakken

Er gelden geen strenge voorschriften voor en eisen aan het inpakken van de spullen die je wilt verzenden. Er zijn wel speciale dozen te koop voor het verzenden van pakketjes maar in principe heb je die niet nodig. Je kunt prima volstaan met een doos die je al hebt, bijvoorbeeld omdat iemand anders jou ooit iets toezond of van online aankopen. Het loont zeker de moeite om doosjes van verschillende groottes te bewaren zodat je een doos van passende afmetingen bij de hand hebt. Het is wel handig om te kiezen voor een doos die past bij de afmetingen van hetgeen je wilt versturen. Het is niet verplicht maar scheelt een boel inpakmateriaal om te voorkomen dat de boel gaat schuiven en eventueel stuk gaat.

Bedenk dat jouw pakketje een reis gaat maken. Er zal misschien worden gegooid met je pakket, het komt op z’n kop te liggen of op een kant, kan klem komen te zitten tijdens een geautomatiseerd proces of natregenen. Je verpakking moet dus stevig genoeg zijn om dat allemaal te doorstaan en hoe verder weg de bestemming, hoe langer de reis en hoe meer kans op ongelukjes met je pakket. Voor het opvullen van loze ruimte gebruik je eenvoudig kranten of reclamefolders die je tot proppen maakt. Papier weegt weinig en het kost je niets. Duur verpakkingsmateriaal heb je dus niet nodig.

De doos hoeft niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen qua kleur, je mag het zo leuk en kleurig maken als je wilt. Zorg er wel voor dat de adressering op de doos goed leesbaar is en alle naden en kieren dichtgeplakt zijn. Natuurlijk moet je adressen en barcodes van eerdere verzendingen onzichtbaar maken. Overigens is het gebruik van een verzenddoos niet verplicht; een boek kan je bijvoorbeeld ook alleen verpakken in stevig pakpapier.

Wat kost een pakket versturen?

De kosten van het verzenden van een pakketje hangen af van drie factoren: het gewicht, de grootte en het land van bestemming. De genoemde prijzen hierna hebben betrekking op de tarieven in 2020 voor het versturen van een pakketje naar een adres in Nederland. Voor andere bestemmingen kijk je eenvoudig op deze link van PostNL.

Past je pakketje door de brievenbus, dan kost het verzenden ervan €4. Het mag maximaal 2 kilo wegen. Je controleert of het pakketje door de brievenbus past door dit eenvoudig te checken bij je eigen brievenbus.

Voor grotere pakketten die niet door de brievenbus passen betaal je ook meer.

Een pakket dat maximaal 10 kilo weegt verstuur je voor €6,75.
Het pakketje mag maximaal 100 × 50 × 50 cm groot zijn.
Een pakket dat tussen de 10 en 23 kilo weegt verstuur je voor €13.
Maximale afmetingen: 176 × 78 × 58 cm.

Pakket versturen naar het buitenland

Ook voor pakketten die je naar het buitenland verstuurt, geldt dat de kosten van verzenden afhangen van bestemming, grootte en gewicht.

Op de site van PostNL kan je alle informatie vinden per land. Een paar voorbeelden:

Pakketje naar België:
Tot 350 gram: €7,50
350 gram tot 2 kilo: €9
2 tot 5 kilo: €19,50
5 tot 10 kilo: €25
10 tot 20 kilo: €34
20-23 kilo: €45

Pakketje naar Marokko:
Tot 350 gram: €11
350 gram tot 2 kilo: €23
2 tot 5 kilo: €46,80
5 tot 10 kilo: €83,30
10 tot 20 kilo: €145,30

Pakketje naar Polen:
Tot 350 gram: €9
350 gram tot 2 kilo: €12
2 tot 5 kilo: €25
5 tot 10 kilo: €31
10 tot 20 kilo: €40
20-23 kilo: €55

Als je een pakket verstuurt naar een land buiten de EU dien je een douaneformulier in te vullen. Controleer per land goed wat je wel en niet mag versturen!

Je pakketje verzenden

Allereerst is het natuurlijk heel belangrijk dat de naam en het adres van de ontvanger duidelijk leesbaar zijn. Je kunt het met de hand op het pakket schrijven maar ook in de pc maken en uitprinten. Daarna knip je het uit en plak je het op je pakket. Je hebt dan geen speciale stickers of labels nodig. Vervolgens breng je je pakketje naar een servicepunt van PostNL en betaal je de kosten van het verzenden. Er zijn er heel veel door heel Nederland. Vaak gevestigd in winkels zoals Albert Heijn, Bruna of Primera. Er is een handige link waar je het dichtstbijzijnde servicepunt kunt vinden.

Je kunt de betaling van de verzending helemaal online regelen. Kies je voor online regelen dan vul je naam en adres van de ontvanger in, je eigen gegevens en betaal je online. Tenslotte ontvang je een sticker die je kunt printen en op je pakket kunt plakken. Je hoeft het pakketje dan alleen nog maar af te geven bij een servicepunt.

Extra opties voor verzenden

Als je een pakketje verstuurt met PostNL dan krijg je altijd een track & trace-code. Hiermee kan je je pakketje volgen. Is het pakket al naar het sorteercentrum, al mee met de bezorger? Ook de ontvanger kan het pakket volgen. Handig dus!

Je kunt je pakketje ook aangetekend verzenden, laten verzekeren of met spoed verzenden. Voor deze extra opties moet je altijd naar een servicepunt, behalve voor aangetekend verzenden. Dat kan je ook online regelen.

Meer weten over het verzenden van brieven en hoe het precies zit met postzegels? Lees dan ook ons blog over het versturen van een brief.

Hoe lang duurt de reis van mijn pakket?

Een pakket versturen naar een adres in Nederland? Het duurt gewoonlijk 1 tot 2 werkdagen voordat je pakketje wordt bezorgd. Naar het buitenland duurt het langer, vaak meerdere weken. Op dit moment hebben we ook te maken met vertragingen door corona. Er is veel minder (vracht)verkeer én er worden meer pakketten verstuurd. Neem daarom het zekere voor het onzekere en verstuur je pakketjes ruim voor de feestdagen.

29 oktober 2020 Sonja Schwedersky, De Schrijverije

Reacties zijn gesloten.