De Wet op de vaste boekenprijs

De Wet op de vaste boekenprijs (2005) zorgt ervoor dat een boek in elke winkel voor dezelfde prijs wordt verkocht. Maar hoe werkt dat precies? En wat betekent dat voor de schrijver van een boek? Er zijn tegenwoordig veel schrijvers die hun boek(en) uitgeven in eigen beheer. Ook dan ben je gebonden aan de Wet op de vaste boekenprijs.

Wat is de vaste boekenprijs

De wet bepaalt dat uitgevers en schrijvers een vaste prijs moeten rekenen voor een boek. Die vastgestelde prijs geldt vervolgens overal: in de boekhandel, webwinkel, supermarkt en ook als de schrijver het boek verkoopt aan vrienden of familie. Niemand mag het boek goedkoper verkopen, afgezien van enkele uitzonderingen.

De reden dat deze wet er is: er kan daardoor geen oneerlijke concurrentie optreden. Bijvoorbeeld grote ketens die een lagere verkoopprijs kunnen bedingen en daarmee kleine boekhandels benadelen. De wet leidt ertoe dat er veel variatie is in de verkoop én nieuwe schrijvers een kans krijgen want anders zouden er vrijwel alleen bestsellers te koop zijn.

NB: de vaste boekenprijs geldt alleen voor papieren boeken, niet voor e-books, schoolboeken, luisterboeken en tweedehands boeken.

Hoe en waar wordt de vaste prijs van een boek bepaald?

De uitgever van een boek bepaalt de prijs ervan en geeft de prijs door aan het Commissariaat voor de Media (CvdM). Dit moet overigens minimaal een week voordat het boek op de markt komt.
Na een half jaar mag de uitgever de prijs veranderen en daarna steeds om de zes maanden. Na een jaar mag de vaste prijs ook worden opgeheven, indien gewenst. Vaak gebeurt dat als er nog veel boeken zijn en die moeilijk worden verkocht.

Korting geven op een boek

Wil een boekhandel, of de schrijver, korting geven op de vaste boekenprijs dan kan dat, maar alleen onder strikte voorwaarden. Er mag korting worden gegeven als er meer boeken ineens worden besteld en ook een tijdelijke actieprijs is toegestaan. Dit moet wel bij het CvdM worden gemeld. Zo’n actie mag maximaal drie maanden geldig zijn en tussen twee acties moet minimaal een jaar zitten.

Ook een combinatiekorting is mogelijk: als je het specifieke boek koopt + nog een ander boek bijvoorbeeld. Een dergelijks actie mag maximaal 6 maanden duren.

Zomaar korting geven aan vrienden, familie, of tijdens een boekpresentatie is niet toegestaan. Dit wordt meestal omzeild door het boek gratis weg te geven maar wel een toegangsprijs of iets anders ter compensatie te vragen.

Houd je je niet aan bovenstaande regels? Dan kan je een boete krijgen die kan oplopen tot maar liefst €45.000!

Neem contact met ons op voor meer informatie over het laten redigeren van een boek.

Sonja Schwedersky, mei 2025

Reacties zijn gesloten.