Boekredactie, wat kost het nou écht

Vraag je je af ‘wat kost boekredactie nou écht, lees dan verder. Hierna geven we een aantal voorbeelden van de kosten om je boek helemaal tip top in orde te laten maken.
Verder lees je waarom je dat moet laten doen en of je de redactie van een boek ook door een vriend of je docent Nederlands kunt laten doen.
De Schrijverije krijgt regelmatig aanvragen voor een boekcorrectie van mensen die geen idee hebben van de kosten. Hierna lees je ook wat wij rekenen voor een boek laten nakijken.

boekredactie

Is boek laten redigeren echt nodig?

Ja, dat is nodig. Voor elk boek, altijd en voor iedereen. Of je nu een beginnend schrijver of gevestigd schrijver bent, je boek moet altijd worden nagekeken. Tenminste, als je wil dat je boek (vrijwel) foutloos in de boekhandel ligt of online wordt verkocht. Iedereen maakt fouten (wij ook). Het kan gaan om spelling, interpunctie, grammatica, zinsbouw of gewoon typfoutjes. Niets is meer menselijk dan fouten maken. Nu denk je misschien ‘Dan laat ik Artificial Intelligence los op mijn manuscript.’ Dat zal zeker schelen, maar ook AI is niet zonder fouten en kijkt sowieso niet na op consistentie. En wie weet heb je na controle door AI opeens een heel andere tekst op je scherm.

Oké, de kosten van boekredactie

Je hebt een boek geschreven van 80.000 woorden. Dat is zo’n beetje het gemiddelde aantal woorden voor een boek. Je zoekt naar een redacteur om je manuscript gereed te maken voor de uitgever, of om zelf uit te geven. Je gaat op onderzoek uit en krijgt offertes binnen:

 • Redacteur rekent 2 cent per woord: 80.000 x €0,02 = €1600 + €336 BTW = €1936
 • Redacteur rekent 1 cent per woord: 80.000 x €0,01 = €800 + €168 BTW = €968
 • Redacteur rekent €75 per uur: tja, hoelang doet hij/zij erover?
 • Je docent Nederlands: €300 voor de moeite.

Het meest gangbare tarief is de eerste optie, 2 cent per woord. Voor een aanbod dat (ver) onder die prijs ligt, moet je oppassen. Misschien denk je, ik ga lekker voor 1 cent per woord, maar bedenk dan ook dat de redactie waarschijnlijk niet geweldig zal zijn.

Een uurtarief afspreken zonder tijdslimiet is natuurlijk niet slim, dus kies daar niet voor.
Redactie door je docent Nederlands is vrijwel altijd ontoereikend, maar kan wel nuttig zijn.  

Tarieven Schrijverije

Een vaste woordprijs vinden wij niet ‘eerlijk’. Manuscripten verschillen onderling enorm. Bij de ene schrijver moet je elke zin aanpassen, bij een andere een woord per twee pagina’s. Waarom zouden zij evenveel moeten betalen?

Wij werken dan ook met een vast tarief per uur (2024: €65) én een vaste prijs voor de gehele opdracht. Vooraf bekijken we hoeveel uur werk het is jouw manuscript na te kijken en geven je dan een totaalprijs. Je weet exact waar je aan toe bent en de offerte is vrijblijvend.

Voorbeelden tekstredactie Schrijverije

We gaan weer uit van een boek met 80.000 woorden.

 • Optie 1: boek is goed geschreven, nagekeken door proeflezers en misschien ook door de docent Nederlands. We hebben niet zoveel werk, en kunnen de klus in 17 uur klaren:
  17 x €65 = €1105 + €232,05 BTW = €1337,05. We bieden de redactie aan voor €1250 all-in. Deze super goedkope optie komt niet zo vaak voor. Meestal kom je uit bij optie 2.
 • Optie 2: boek is goed geschreven maar nog niet nagekeken door mensen die de meeste fouten er al uit hebben gehaald. We hebben aardig wat werk en hebben 25 uur nodig om de klus te klaren:
  25 x €65 = €1625 + €341,25 BTW = €1966,25. We bieden de redactie aan voor €1750 all-in.
 • Optie 3: boek is niet zo goed geschreven. Er moet veel worden aangepast, misschien moet het boek zelfs worden herschreven. Veel werk en dat kost 35 uur:
  35 x €65 = €2275 + €477,75 = €2752,75. We bieden de redactie aan voor €2500 all-in, als we het tenminste zien zitten, want een boek herschrijven is niet de leukste klus.

*Bij ons kan je je boek ook laten schrijven! Kijk bij de Parabel, dan heb je alles in één, tegen een heel scherp tarief.

Zijn fouten erg?

Veel fouten wel, een paar niet. Veel fouten in een boek zijn storend voor de lezer en kan een gevoel van wantrouwen wekken. Hoe goed is dit boek eigenlijk? Kloppen die recepten wel? Is dit verhaal geloofwaardig?
Een enkele fout in een boek is overkomelijk en onvermijdbaar. Iedereen, ook de redacteur kan een fout over het hoofd zien.

Reacties zijn gesloten.