Zijn AI teksten goed?

Het antwoord op de vraag ‘zijn AI teksten goed’ hangt af van het doel van je teksten, hoe goed je AI instructies kunt geven en wat je onder goede teksten verstaat. Wil je vooral een foutloze tekst, dan zit je met AI goed. In ieder geval goed genoeg. Wil je hoog scoren in Google, dan is het nog maar de vraag of je AI teksten goed genoeg zijn. Passen ze bij je website, klopt alle informatie in de tekst en tenslotte niet onbelangrijk: is de SEO goed toegepast. We gaan er hierna wat dieper op in.

Even in het kort: wat is AI

AI is de afkorting van Artificiële Intelligentie, in het Nederlands Kunstmatige Intelligentie. Dit betekent dat iets anders dan een mens (enigszins) nadenkt. Het imiteert dus menselijk gedrag. AI is er in verschillende vormen, kort uitgelegd:

  • Supervised machine learning: AI doet wat hem geleerd is (via data)
  • Unsupervised machine learning: AI doet wat hem geleerd is + ontdekt zelf patronen
  • Reinforcement learning: AI probeert en wordt beloond voor goede uitkomsten; zelflerend vermogen
  • Deep learning: Grote hoeveelheid data + sterke mogelijkheid van AI zelf om verbanden te leggen, te leren en zelf ‘na te denken’

AI brengt allerlei voordelen met zich mee. Zo hoef je niet allerlei websites langs om je favoriete films te vinden want AI kan je suggesties doen naar aanleiding van eerder bekeken films. AI werkt sneller en nauwkeuriger dan een mens, wordt niet moe, verveelt zich niet en kan werken op gevaarlijke plekken.

Terug naar goede teksten

AI kan je via ChatGPT helpen aan een goede teksten, en dat binnen een minuut. Hieronder volgt een voorbeeld.

Opdracht aan AI: schrijf een brief aan de school van mijn dochter waarin ik haar afmeld voor de gymlessen.

Uitwerking van de opdracht door AI:

Onderwerp: Afmelding voor Gymlessen van [Naam van Uw Dochter]

Geachte [Naam van de Ontvanger],

Ik schrijf u met betrekking tot mijn dochter, [Naam van Uw Dochter], die momenteel ingeschreven is bij uw school. Het spijt me u te moeten informeren dat ik haar graag wil afmelden voor de gymlessen tot nader order.

Hoewel ik het belang van lichamelijke activiteit en de rol van gymlessen in de ontwikkeling van mijn dochter volledig begrijp, zijn er momenteel omstandigheden die dit verzoek noodzakelijk maken. [Eventueel kunt u hier de redenen voor de afmelding kort uitleggen, zoals gezondheidsproblemen of andere verplichtingen.]

Ik wil graag benadrukken dat dit een tijdelijke maatregel is en dat ik van plan ben om mijn dochter zo snel mogelijk weer deel te laten nemen aan de gymlessen zodra de omstandigheden dat toelaten.

Graag ontvang ik een bevestiging van deze afmelding en eventuele verdere stappen die ik moet ondernemen in dit verband. Ook sta ik open voor overleg indien er vragen zijn of als er alternatieven zijn die ik kan overwegen.

Dank u voor uw begrip en medewerking in deze kwestie. Ik waardeer uw inzet voor het welzijn en de ontwikkeling van alle leerlingen op uw school.

Met vriendelijke groet,

[Uw Naam]

[Contactgegevens]

Mooi toch! Het is natuurlijk wel de vraag of je de brief goed vindt en zo wil versturen, en je moet hem hier en daar nog aanvullen. Je kunt ook een nieuwe opdracht geven waarin je nog extra gegevens verwerkt. Bijvoorbeeld ‘schrijf een brief aan de school van mijn dochter Sofie waarin ik haar afmeld voor de gymlessen omdat zij haar been heeft gebroken.’

Wat in de brief van AI ook mist is de datum en ook de klas waarin ze zit is handig om te vermelden.

AI tekst (laten) herschrijven

Vrijwel altijd komt AI met een goede tekst als je daarvoor een opdracht hebt gegeven. Foutloos en voorzien van, in veel gevallen, juiste informatie. Vraag is alleen of de tekst voldoet aan jouw persoonlijke wensen. AI weet bijvoorbeeld niet dat je de directeur van de school gisteren al mondeling hebt geïnformeerd en alleen een kort briefje ter bevestiging wilt sturen. Je vindt de brief nu veel te formeel.

Brieven, teksten voor je website, een verslag, alles kan AI voor je maken. Maar past de tekst ook bij jou, bij je persoon, bij de missie en visie van je bedrijf? Waarschijnlijk niet. Je moet dan je teksten herschrijven of laten herschrijven en de teksten van ChatGPT zijn daarvoor een prima uitgangspunt.

AI weet veel (niet)

Bij het maken van dingen als een tekst, haalt AI de gewenste informatie van het internet. En daar is héél veel te vinden. Maar ook veel niet. AI weet niet dat jij van grapjes houdt of juist bijzonder serieus bent. Je diepere emoties, wat je wel of juist niet wil uitdragen, wat je gisteren of vorige week deed en waar jouw bedrijf voor staat, weet AI niet, zeker niet goed.

AI teksten laten herschrijven? Vraag meteen een vrijblijvende offerte aan!

Sonja Schwedersky, 28 maart 2024

Reacties zijn gesloten.