Een brief versturen: postzegels

Het komt niet zo vaak meer voor als vroeger, een brief versturen. Voor veel mensen kleven hier dan ook vragen aan zoals:

 • Waar koop ik postzegels?
 • Wat kosten postzegels en hoelang zijn ze geldig?
 • Hoeveel postzegels moet ik plakken?
 • Waar post ik mijn brief?
 • Hoe lang is mijn brief onderweg?
 • Wat betekent aantekenen van een brief?
 • Wat zijn kerstzegels?
 • Speciale postzegels.

In onze vorige blog hebben we verteld hoe je een brief kunt schrijven en indelen. We geven hieronder ook nog een paar tips over postpapier en enveloppen.

postzegels

Postzegels kopen

Het versturen van een brief kost geld. Je betaalt met postzegels. Hoewel er meerdere aanbieders zijn voor het verzenden van post, beperken we ons hier tot het meest bekende PostNL. Een ander bekend bedrijf is Sandd.

Er zijn tegenwoordig 3 manieren om een brief van postzegels te voorzien:

 1. Postzegels kopen en op de enveloppe plakken
 2. Naar een PostNL servicepunt gaan
 3. Online een postzegelcode kopen.

1. Postzegels kopen en op de enveloppe plakken

Wil je een brief voorzien van postzegels, dan kan je die kopen bij een NL-service punt. Die vind je door heel Nederland bij meer of minder bekende winkelketens. Met de PostNL locatiewijzer kan je snel kijken waar zo’n servicepunt bij jou in de buurt is te vinden. Je kunt alleen velletjes met 10 postzegels kopen. Er zijn ook rollen postzegels met 100 stuks te koop maar die zijn vooral bedoeld voor bedrijven die veel post versturen.
Een postzegel plak je op de voorkant van de enveloppe, rechtsboven in de hoek.
In het midden van de enveloppe komt naam en adres van de ontvanger.

2. Naar een PostNL servicepunt gaan

Verstuur je maar eens per jaar, of nog minder vaak, een brief? Je hebt dan misschien geen zin om een vel van 10 postzegels te kopen. Als je naar een PostNL servicepunt gaat dan kan je je brief ook laten frankeren. Frankeren is een duur woord voor een postzegel plakken. Laat je je brief frankeren bij zo’n servicepunt, dan betaal je gewoon alleen voor die ene postzegel. Je hoeft er dan geen 10 tegelijk te kopen. Verstuur je vaker een brief dan is het wel handig postzegels op voorraad te hebben.

3. Online een postzegelcode kopen

De meest moderne manier om een brief te frankeren is online een postzegelcode kopen. Je hoeft er de deur niet voor uit en kan het dag en nacht doen. Handig dus. Je koopt de postzegel online en krijgt geen zegel maar een code. Deze code schrijf je op de plek waar je anders een postzegel zou plakken. Je kan de postzegelcode kopen via je laptop of pc maar er is ook een PostNL-app beschikbaar. De postzegelcode is een paar cent goedkoper dan een gewone postzegel.

Wat kosten postzegels en hoelang zijn ze geldig?

Op dit moment (2019) kost een losse postzegel 87 cent. De postzegelcode kost 84 cent. Let op: het gaat hier alleen om brieven die je binnen Nederland verstuurt. Wil je een brief naar het buitenland versturen, dan kost de postzegel €1,45.

Sinds enkele jaren staat er geen geldwaarde meer op een postzegel maar een getal: een 1 of een 2. Vroeger stond er bijvoorbeeld €0,50 of €0,85 op een zegel. Dat is verleden tijd. Dit heeft voordelen want een postzegel is nu onbeperkt geldig. Je hoeft nooit “bij te plakken” omdat je postzegel te weinig waarde heeft. Wat het verschil tussen de 1 en 2 op de postzegel is, leggen we hierna uit.

Hoeveel postzegels moet ik plakken?

De kosten van verzenden van een brief (of pakket) zijn afhankelijk van het gewicht. Daarnaast moet je brief of pakketje ook wel voldoen aan bepaalde afmetingen:

 • Minimumformaat: 14 x 9 cm
 • Maximumformaat: 38 x 26,5 x 3,2 cm
 • Maximale gewicht: 2 kg.

Een gewone enveloppe is altijd goed. Het moet door de brievenbus passen. Pas bij twijfel even of het door je eigen brievenbus kan!

Weeg je brief, inclusief enveloppe op de keukenweegschaal. Tot 20 gram plak je een postzegel met een “1”. Weegt je brief meer dan 20 gram en maximaal 50 gram? Dan plak je een “2”. Handig om te weten: één vel papier + enveloppe weegt altijd minder dan 20 gram. Twee velletjes + enveloppe weegt doorgaans ook minder dan 20 gram. Bij drie velletjes moet je altijd wegen. Een en ander hangt natuurlijk ook af van de grootte van de enveloppe en het gewicht van je papier. Hoe zwaarder je brief is, hoe meer zegels je plakt. Voor elke 50 gram meer plak je een extra zegel. Lees bij de tarieven van PostNL precies hoe dat werkt.

Tip: in plaats van een “2” kan je ook twee postzegels van “1” plakken.

enveloppen

Waar post ik mijn brief

Een brief doe je ergens in een brievenbus van PostNL of geef je af bij een servicepunt. Brievenbussen vond je vroeger op elke straathoek. Dat is niet meer zo. Toch zijn er nog genoeg brievenbussen, vaak binnen loopafstand. Kijk bij de locatiewijze van PostNL waar een brievenbus is te vinden in jouw buurt. Op de brievenbus is aangegeven wanneer de volgende “lichting” is (dag én tijdstip). Dit betekent wanneer de brievenbus weer zal worden geleegd. Soms is dat elke dag, soms om de dag.

brievenbus

Afgeven bij een servicepunt kan je meteen doen als je je brief laat frankeren. Je kan ook een brief die al is voorzien van postzegels bij het servicepunt afgeven of in de bus doen. Die staat meestal in de winkel.

Hoe lang is mijn brief onderweg?

Post wordt doorgaans de volgende dag al bezorgd (binnen Nederland). Er wordt echter geen post bezorgd op zondag en maandag. Een brief posten op maandag tot en met vrijdag betekent dus dat deze de volgende dag bij de ontvanger is. Brieven die je op zaterdag en zondag op de post doet zijn er op dinsdag. Brieven naar het buitenland doen er langer over, afhankelijk van het land van bestemming.

Wat betekent aantekenen van een brief?

Als je een brief “aangetekend” verstuurt, dan krijg je een bewijs dat je deze brief hebt verstuurd. Dat kan belangrijk zijn als je bijvoorbeeld een paspoort verstuurt of je huur wilt opzetten en daarvan een bewijs wilt. Je kan je brief ook volgen via track & trace en zo nagaan wanneer deze is ontvangen. Iemand die een aangetekende brief krijgt, moet tekenen voor de ontvangst. Er wordt dus aangebeld bij die persoon op het moment dat de brief wordt bezorgd. Is deze persoon niet thuis, dan wordt niet aangebeld bij de buren. De brief wordt meegenomen naar een servicepunt waar deze later kan worden opgehaald.

De kosten van een aangetekende brief zijn €8,45 (in NL).

Wat zijn kerstzegels?

Kerstzegels, ook wel decemberzegels zijn speciale postzegels. Ze zijn alleen verkrijgbaar vanaf november van een jaar. Je kan ze alleen kopen per velletje met 20 stuks. Ze kosten €16,40, dat is 82 cent per stuk. Extra voordeel van decemberzegels: Je brief (of kaart) mag maximaal 50 gram wegen. Tot 20 gram één zegel, tot 50 gram twee zegels. Leuk om een klein cadeautje mee te kunnen sturen! Dit mag tot en met 3 januari. Wereldwijd.

Ook na 3 januari kan je je kerstzegels gebruiken maar dan moet je een paar cent bijplakken. Een kerstzegels is namelijk 82 cent waard en in 2020 is het gewone tarief van een postzegel 91 cent. Je moet dus 9 cent bijplakken. Bijplakzegels kan je eenvoudig online bestellen.

Speciale postzegels

Rouwpost wordt door PostNL met extra aandacht omgeven. Rouwkaarten worden met prioriteit behandeld, ook tijdens feestdagen. Je kunt de rouwpost in een speciale verzamelenveloppe doen en er zijn ook speciale rouwzegels verkrijgbaar.

PostNL biedt meer mogelijkheden voor bijzondere zegels. Zo zijn er speciale zegels verkrijgbaar voor het versturen van geboortekaartjes of het versturen van uitnodigingen van een huwelijk. Ook is het mogelijk persoonlijke zegels te laten maken, bijvoorbeeld van een foto. Leuk voor jezelf maar ook leuk om cadeau te doen.

Nog wat tips voor jouw brieven

Eerst nog even wat over frankeren: stuur je een brief naar een antwoordnummer? Je hoeft dan geen postzegel te plakken. Je kan de brief zó op de bus doen. De ontvanger betaalt de verzendkosten.

Er is veel te koop op het gebied van briefpapier en enveloppen. De betere boekhandel biedt vaak de mogelijkheid een setje bijzonder papier te kopen, of kaarten en bijpassende enveloppen. Niet alleen in wit of crème maar in allerlei leuke kleuren. Dit soort brieven en enveloppen zijn natuurlijk met name geschikt voor privé post en niet voor het beëindigen van je arbeidsovereenkomst of een brief aan een school en dergelijke.

briefpapier

Enveloppen kan je ook in de grotere winkelketens kopen of bij een supermarkt. Voor weinig geld heb je al flink wat standaard enveloppen. Soms is het handig te kiezen voor een grote A4 enveloppe. Hierin verstuur je post die liever niet mag kreuken. Bijvoorbeeld als je een diploma of iets dergelijks wilt opsturen. A4 enveloppen kan je in setjes kopen in winkels en soms ook per stuk bij een boekhandel.

Hulp of advies nodig? Je brief liever laten schrijven? Schakel de Schrijverije in! Lees ook onze blog over veelvoorkomende spelfouten en ezelsbruggetjes.

Reacties zijn gesloten.