Wat doet een tekstschrijver

Wat is dat eigenlijk een tekstschrijver? Wat doet een tekstschrijver, hoe word je een tekstschrijver en zijn er nog verschillen tussen de ene en de andere tekstschrijver?
Tekst is uit ons dagelijks leven niet weg te denken. Vanaf de leeftijd van een jaar of zes leren we lezen en schrijven en veel communicatie verloopt via tekst. Zeker nu de social media zoals Facebook en Twitter zo populair zijn, wordt er veel geschreven. Er wordt meer geschreven dan vroeger, maar wel anders.

Tekstschrijvers in soorten en maten

Er zijn veel tekstschrijvers en ook veel websites óver tekstschrijvers. Kijk bijvoorbeeld eens naar de website www.mijnzzp.nl Op deze website vind je heel veel informatie over het beroep van tekstschrijver. Je kunt daar bijvoorbeeld lezen dat er verschillende soorten tekstschrijvers zijn. Zo zijn er tekstschrijver die gespecialiseerd zijn op een bepaald vakgebied, tekstschrijvers die vooral persberichten schrijven, speciale website tekstschrijvers, brieven schrijvers en nog veel meer. Er zijn ook tekstschrijvers die alleen of voornamelijk vertaalwerk doen. Zoek je een allround tekstschrijver? Ga naar de Schrijverije!

Taken van tekstschrijvers

Tekstschrijvers doen meer dan alleen schrijven. Zij vergaren ook veel kennis, kennis die zij omzetten in tekst. Welk doel dient de tekst? Welke stijl wordt gehanteerd, wie is de lezer van de tekst? Dit zijn allemaal vragen die een tekstschrijver zichzelf stelt voordat met schrijven kan worden begonnen. Pakkend en boeiend schrijven is niet eenvoudig en kan niet iedereen. Hetzelfde geldt voor informatief schrijven of grappige teksten verzinnen. De lezer moet worden geboeid om zijn of haar aandacht vast te houden. Verder behoort tot het takenpakket van een tekstschrijver soms het schrijven van brieven zoals een sollicitatiebrief of een bezwaarschrift.

Met de opkomst van het internet zijn er veel tekstschrijvers die gespecialiseerd zijn in het schrijven van website teksten, ook wel internet artikelen. Voor het schrijven van artikelen op het internet moet ook aan zoekmachineoptimalisatie worden gedacht. De teksten voor het internet worden op een bepaalde manier geschreven waarbij de opmaak van een artikel erg belangrijk is maar het werken met kopteksten en de lengte van het artikel zijn belangrijke onderdelen van goede SEO teksten.

Opleiding tekstschrijver

Tekstschrijvers kunnen verschillende opleidingen hebben genoten maar ook tekstschrijvers zonder relevante opleiding kunnen goede teksten schrijven omdat zij veel ervaring hebben. Voorbeelden van opleidingen zijn de HBO-opleiding Media, Informatie en Communicatie of de HBO-opleiding communicatie, de opleiding tot journalist of tot communicatieadviseur.

wat doet een tekstschrijver

Waar werken tekstschrijvers

Naast de vraag wat doet een tekstschrijver speelt ook de vraag waar vind ik een tekstschrijver? Veel tekstschrijvers werken als ZZP’er. Zij hebben doorgaans meerdere klanten, vaak zowel particulieren als bedrijven. Grotere bedrijven hebben soms zelf tekstschrijvers in dienst.

Tekstschrijvers kunnen (vrijwel) foutloos Nederlands schrijven, zijn creatief en nieuwsgierig. Immers, je moet meestal over een groot aantal onderwerpen de benodigde kennis in huis hebben of bereid zijn je die kennis eigen te maken. Verder is het als tekstschrijver belangrijk te beschikken over analytische vaardigheden, een commerciële instelling hebben én moet je ook mondeling vaardig zijn. Immers, je zult ook met je opdrachtgevers moeten kunnen communiceren.

Heb je nog vragen over “Wat doet een tekstschrijver”? Wil je teksten laten maken voor je website, heb je een goede brief nodig? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.